Door maatregelen die zijn genomen in verband met het Coronavirus door de overheid gaan veel kerken de kerkdienst of bijeenkomst live streamen. Dat loopt vaak niet zo soepel als men gehoopt had. Om die reden dit artikel om je verder op weg te helpen. Het live streamen biedt heel veel mogelijkheden en kansen om je publiek te bereiken, maar ook afbreukrisico dat jouw publiek weg klikt.
Streamen kan naar verschillende mediaplatforms, denk aan je website, YouTube en Facebook. Er zijn twee manieren om daar verbinding mee te krijgen. Rechtstreeks van je laptop naar de social media of via een ‘MultiSwitch Gateway’. Met een ‘MultiSwitch Gateway’ kunt je heel eenvoudig het video signaal doorsturen naar verschillende externe social media platforms of externe partijen. De kwaliteit van de stream en continuiteit kan beter worden geborgd. Dit is niet mogelijk met een enkele encoder.
Om verbinding te maken met internet moet op je laptop een streamprogramma worden geinstalleerd bijvoorbeeld ‘Open Broadcaster Software’. Link https://obsproject.com/
Het is zeer belangrijk dat je upstreamt via een stabiele internet verbinding. Doe eerst een speedtest om je upstream capaciteit vast te stellen. Hou er rekening mee dat de upstream niet hoger is dan de internet verbinding aankan, hiermee voorkom je bufferingen.
Content
Het beeld en het geluid moet van voldoende kwaliteit zijn om je publiek te blijven boeien.
Beeld
Zorg voor een afwisselend beeld om een goede indruk te geven. De belichting voor video moet doorgaans meer wit bevatten zodat het plaatje van gezichten natuurlijker lijkt.
Geluid
Het geluid aftakken van de geluidsversterking lijkt heel handig. Toch vraagt het geluid voor een opname of live stream andere aandacht. Zo zal de balans van de muziek of zang voor de opname anders zijn dat voor de zaal. Let tevens op de ‘ruimte in de mix’, voldoende ambience. Je kunt bijvoorbeeld nog twee microfoons in de zaal plaatsen en iets in de totaalmix schuiven. Let op dat er niet ongewenste delay in de mix komt. Controleer ook of je audio signaal niet bromt door een aardlus of verstoring van licht.
Controle en proefdraaien
Voordat je echt live kunt gaan is het van groot belang dat je de techniek en de instellingen goed controleert en proef draait. Een haperende internetstream of te laat starten is niet fijn, en daar haken kijkers op af.
Voor meer informatie kijk op Internetstream On-Demand.
Heb je vragen of wil je overleg? Bel ons op 050-5341100 of mail ons info@hof.nl